Pershing Lift Station Gravity Collection and Force Main Upgrade

The Challenge:

Fort Leavenworth’s collection system consisted of an aging gravity sewer built from vitrified clay and concrete pipe, and an aging interceptor sewer with a deteriorated aerial crossing, which posed a threat to the environment and public health.

The aerial crossings and the aging clay pipe were allowing infiltration and inflow into the system. The system included an aging interceptor and a small lift station.

Areas of expertise:
Water Engineering | Design-Build

Solution:

By using a road embankment over the creek to bury one of the gravity sewers and the force main, SKW was able to eliminate one aerial crossing and meet the goal for the elimination of two other aerial crossings.

SKW designed a lift station capable of taking in all gravity sewer inflows to eliminate the aging interceptor.

To minimize odors and system deterioration, SKW included a liquid chemical odor treatment system, in addition to treating the airborne odor from the wetwell.

 

Outcome:

The Pershing Lift Station project at Fort Leavenworth is a success story of the partnership between American Water Military Services Group (MSG), utility privatization and the federal government.

SKW provided survey and engineering solutions, and oversaw the construction on time and within budget while improving the area’s public health, safety and welfare.

SKW was awarded the American Council of Engineering Companies’ Engineering Excellence National Recognition Award for its work on the Pershing Lift Station.